LK BAITS Team věrnostní sleva 5 % až 15 % na každý nákup
Získat slevu

CARP TALK - Zig-Rig

Připravili jsme si pro vás rubriku z nejčastějších otázek rybářů a rybářek, které bude pro vás zpracovávat Lukáš Krása. Vaše dotazy zasílejte na email: krasa.l@seznam.cz

Lukáš Krása - absolvent rybářské školy, rybářský hospodář, rybář a jednatel Rybářství Sahara a LK Baits, který procestoval velký kus světa za rybami, detailně se zabýval studií ve vztahu sportovního rybáře – kapra a také řadu let vyvíjí nástrahy a návnady pro sportovní rybolov. Proto věříme, že žádné otázky nezůstanou bez odpovědi.

 

„Poslední dobou se odchytává mnoho kaprů ze sloupce a tato technika je mezi rybáři čím dál více rozšířená. Jaká je výhoda používání ZIG-RIG metody oproti klasické presentaci ze dna, kdy ji použít a jaké nástrahy jsou nejlepší?“  (Dotaz zaslal: Adam Krupinski)

Adame, Metoda Zig-Rig, tedy chytání ryb ze sloupce je nyní velmi rozšířená a bude to zřejmě proto, že čím dál více rybářů přichází na to, že ryby můžeme odchytávat stejně tak dobře ze sloupce, jako ze dna. Rybáři zaměřující se na plavanou takto už chytají léta, kdy pomocí splávku hledají ryby v různých vrstvách nebo chytají ryby z tzv. propadu. Kapraři začali tuto metodu používat většinou v letních měsících, kdy ze dna nebyla šance docílit záběru. Pamatuji si, že jsem před lety chytal na Nových mlýnech, kde jsem seděl týden bez záběru. Jednoho dne jsem vyzkoušel použít plovoucí nástrahu metr nad dno a od té chvíle jsem chytal jednu rybu za druhou. Tím jsem chtěl říci, že pohyb ryb ve sloupci je častokrát pro ryby jediným řešením, jak žít v příznivém prostředí. Obsah kyslíku ve vodě je proměnlivý. Je-li v rovnováze se vzdušným kyslíkem, pohybuje se jeho koncentrace podle teploty vody mezi 7 až 14 mg. V důsledku intenzivní asimilace může dojít k přesycení až na 40 mg na jeden litr anebo naopak vlivem respirace může rozpuštěný kyslík z vody zcela vymizet. K tomu dochází především ve vodách s rychlým rozkladem organických hmot. Vzpomínám si na přednášku pana RNDr. Richarda Fainy, který se mimo jiné také zabývá životním prostředím ryb. Tehdy nám jako studentům vysvětloval, že může docházet k situacím, kdy je ryba omezena prostorem ve vodě. Zní to jako nesmysl, ale opak je pravdou. Stává se to především v eutrofních (přeživených) vodách s velmi nízkou průhledností (vysoká hodnota fytoplanktonu), kde se nasycení kyslíkem směrem ke dnu velmi silně snižuje a není zvláštností, kdy již v hloubce 1 m bývá 20 % nasycení. Podobnou stratifikaci lze pozorovat i u hodnoty pH, která může u hladiny přesáhnout i pH 10, zatímco u dna, kde je minimální asimilace a zvýšený rozklad organických látek mohou být hodnoty výrazně nižší (např. pH 7-8). Pokud se kapr snaží z důvodů nízké koncentrace kyslíku zdržovat při hladině s vysokými hodnotami pH , a je-li ve vodě přítomen ve vyšší koncentraci amoniakální N, může dojít k uvolnění toxického amoniaku a k tzv. nekróze žaber (mírně poškození kapři s narušeným žaberním aparátem ztrácejí chuť k příjmu potravy a jsou vlastně neulovitelní).

Ve chvíli, když objevíte vrstvu, kde se koncentrují kapři, může Vás překvapit i takovýto macek.

Dalším faktorem, který ovlivňuje pohyb ryb ve vodním prostředí směrem k vodní hladině jsou sluneční paprsky, které především v jarních měsících rychleji ohřívají horní vrstvy a ryby se v nich ohřívají, léčí a nabírají denní stupně tak aby mohlo dojít k úspěšné reprodukci.

Pohyb ryb ve sloupci není ovlivněn pouze fyzikálně-chemickými vlastnostmi vody, ale i koncentrací potravy, na kterou může mít zásadní význam vítr. Povrchová voda je hnána ve směru větru a narazí-li na břeh, stáčí se dolů. V mělké nádrži sestupuje až ke dnu a nade dnem proudí opačným směrem k závětrnému břehu. V hlubších jezerech či nádržích dochází k tomu, že v horní vrstvě, prohřívané slunečními paprsky, se teplota vody směrem ke dnu snižuje pozvolna, protože je opakovaně promíchávána větrem. Pomalu se teplota snižuje i v hlubších vrstvách, kde je teplo předáváno vedením. Mezi těmito vrstvami, „prosluněnou“ a „neprosluněnou“ existuje zóna značného teplotního rozdílu s poklesem teploty o několik °C na 1 m hloubky, kterou nazýváme skočnou vrstvou.

Abych co nejvíce pochopil chování ryb, jsem ve spojení s našimi potápěči, kteří léta sledují ryby ve volném prostředí a kteří mi sdělili, že se vždy mnoho ryb koncentruje v oblasti skočné vrstvy. O něco později nám i natočili na kameru místa, kde se míchá voda různé teploty. Tento prostor je většinou poněkud více zakalený. Vlivem proudů se v oblasti skočné vrstvy koncentruje také velké množství přirozené potravy. Nelze se tedy divit, že se tam nacházejí ryby. Už jste také určitě zaslechli, že na nějakém jezeře se v jednu chvíli chytali kapři ze 7m hloubky a o nějaký čas později zase z jiné hloubky. Mohl bych to uvést na příkladu jezera Saint Cassien ve Francii, kde je velice důležité najít hloubku, ze které chodí pravidelné záběry, a to docílíte neustálým zkoušením hloubek a také barev nástrah.

Metoda Zig-Rig je tedy jedna z možných rybolovných technik, která je mnohdy úspěšnější než chytání ryb klasicky ze dna a to převážně platí v teplých letních měsících.

Nástraha pro chytání ve sloupci musí být velmi aromatická, proto doporučuji si nástrahy nadipovat dlouho před samotným chytáním.

Nástrahy ZIG-RIG

Ve své podstatě můžeme použít různé druhy nástrah s jednou důležitou podmínkou, kterou je dostatečný vztlak nástrahy. Lákavé sousto musí vynést celou montáž třeba i 15 metrů nade dno s jistotou, že za čas neklesnou ke dnu.  Nejčastěji se používají porézní pěny a dnes zřejmě nejpoužívanější speciální imitace boilies ZIG –RIG Pop-up. U této nástrahy máte jistotu, že vydrží plavat po nekonečně dlouhou dobu a zároveň vydrží i atakům raků, sumečků a nežádoucích ryb. Také díky speciálnímu materiálu velmi dobře přijímá aromata, která v sobě dlouho udrží. Při chytání metodou Zig-Rig si musíme hlavně uvědomit, že se snažíme především rybu vyprovokovat k tomu, aby si nástrahu „osahala“.  Toho docílíme silným pachovým, chuťovým signálem a v neposlední řadě důležitou roli hraje i barva.

Faktor aroma – Nástraha ve sloupci musí být maximálně atraktivní a musí tak vydržet i několik hodin až dní. Rád si pěnové kuličky dipuji dlouho před výpravou. Většinou platí pravidlo, že čím agresivnější nástraha ve sloupci, tím je úspěšnější. Mým nejlepším smáčedlem je agresivní dip Compot NHDC

Faktor chuti – Dejte své nástraze také chuť, kterou kapři dokáží svými smysly identifikovat na dálku. Můžete použít různé druhy sladidel, sirupů i rybích olejů. Můj účinný postup je vzít dlouhodobě nadipovanou nástrahu a vyválím ji v sladkém karamelovém prášku.

Faktor barvy – Někdy je až neuvěřitelné, jak údajně téměř slepé ryby nerozeznávající barvy dokáží reagovat tak skvěle na barvy. Proč? Na to ať si každý odpoví sám. Každopádně, když zapomeneme na všechny teorie a odborné literatury a čas trávíme u vody, zjistíme, že kapr dokáže velmi dobře reagovat na barvy a dokáží ho vyprovokovat k záběru. Na každé lokalitě díky různé průhlednosti fungují každé barvy jinak. Rozhodující je také hloubka, v které chceme chytat. Vlivem světelnosti mi například v hloubce 1 metr nade dnem fungovala žlutá barva, ve třech metrech oranžová barva a těsně pod hladinou černá barva. Velmi účinné jsou také kombinace například žlutá/černá, oranžová/červená. Tzn. Je dobré si vzít k vodě více barev a zkoušet.

Nejosvědčenějšími nástrahami jsou pěnové imitace boilies, které zaručeně plavou i ve velkých hloubkách. K lovu na Zig – Rig se také prodávají speciální lehké vlasce, které nezatěžují nástrahu, jako je například tento.

Návnady ZIG-RIG

Rozhodnete-li se cíleně chytat ryby ze sloupce, určitě si pomozte přilákat ryby pomocí návnad, které vzlínají do sloupce. Někdy za horkých dnů ryby netečně proplouvají „jen tak“ vodním prostředím a my je musíme upoutat. Představte si proplouvající hejno ryb, které narazí na krmný mrak (spíše zakalená voda) a jediným kloudným soustem bude váš ZIG-RIG. Pokud můžete na jezero se člunem, rád místo zakalím například method mixem a jinými přísadami a do tohoto atraktivního oblaku spustím Zig-Rig. Pokud chytáte těsně pod hladinou, mix navlhčete vodou jen velmi málo. Čím blíže budete presentovat nástrahu ke dnu, tím vlhčí mix si připravte. Pokud na vodu nemůžete, určitě si místo označte a přesně nahazujte krmné koule krmícími pomůckami, jako jsou např. raketa Crash Ball nebo pokud potřebujete dopravit do vody krmné koule, pak tu je speciální raketa kulového tvaru. Tyto rakety mají těsnění a můžete tak do krmného mixu používat různá tekutá aditiva. Velmi rád používám booster COMPOT NHDC, který má pronikavou vůni a pod vodou se šíří velmi rychle.

TIP: Do krmných sloupcových mixů můžete přimíchat také různé barvy.

Jako základový mix používám speciální EXPO mix, který je tvořen ze sušenek a speciálních ingrediencí, které vzlínají sloupcem. Základový mix můžete doplnit červy a speciálně kuklami, které se různě vznáší vodním sloupcem a jsou pro ryby velmi atraktivní.

Často objevíte ryby kousek pod hladinou.

Neberte prosím mé rady jako zaručený návod, jak nachytat ryby ve sloupci. Spíše se nechte inspirovat a třeba někdy, kdy ryby „neberou“, si vzpomeňte, že existuje i jiná a velmi zábavná metoda chytání ryb.

Lukáš Krása

 

Doporučené produkty:

Pěnové ZIG-RIG BOILIES.

Sloupec vody je vhodné podkalit sloupcovým krmením EXPO MIX, které je vyrobeno převážně ze sušenek.

Inovativní nástraha CUC RECORD CORN - tip pro sloupcové chytání:

Vlasec pro ZIG-RIG: Zig-Rig Fluorocarbon

Blok souvisejících produktů
Autor: Lukáš Krása

LK BAITS prodejna

LK Baits - Lukáš Krása nabízí rybářské potřeby od významných výrobců rybářského vybavení. V nabídce najdete rybářské pruty, rybářské navijáky, boilie, rybářské čluny, oblečení pro rybáře, lehátka, křesla a další potřeby pro rybaření. Chceme, aby naše nabídka uspokojila svým rozsahem všechny rybářské nadšence, kteří propadli kouzlu s názvem "RYBAŘINA". Věříme, že dobré ceny a široká nabídka Vám umožní spokojený nákup v našem rybářském eshopu. Naší snahou je vybírat pro Vás především kvalitu, která Vám umožní si Vaše rybářské výpravy prožít s opravdovým zážitkem.

Kontakt

Lukáš Krása - LK Baits
Pardubická 1734
535 01 Přelouč

Ukázat na mapě

E-mail:

Otevírací doba

PO-PA:
8:30 - 17:00
SO-NE:
8:30 - 15:00