Tekuté potravy – jak se v nich vyznat

4. 6. 2018

Tekutá potrava, se kterou je LK Baits nejčastěji spojováno je All Amino Nutric. Není se čemu divit, jelikož se tekutý nutric stal pro mnohé rybáře po mnoho let jedinou a hlavní tekutou potravou s univerzálním použitím. Tzv. živá voda jako je All Amino Nutric často nazýván vyniká svou výjimečností a specifičností, přičemž si každý může být jist, že stejný produkt jinde na trhu nenajde. Mimo této stálice v oblasti tekutých potrav však máme i mnohé jiné potravy, které můžeme stejně efektivně a účinně používat při různých typech rybolovu.

Samotná tekutá potrava by měla připomínat potravinový signál, který dokážou kapři identifikovat jako zdroj potravy. Je zapotřebí však doplnit i to, že tyto tekuté potravy jsou vyráběny z přírodních ingrediencí a neobsahují konzervační látky. Na místě je však otázka, když se jedná o přírodní produkty, které nemají umělé konzervační látky, jak je zabezpečená jejich stabilizace? V tomto směru se velmi šikovným způsobem kombinuje výrobní proces a přírodní procesy konzervace, kterými jsou sůl, cukr, melasa a podobně. Výsledkem je slaný nebo sladká tekutý roztok, který sám o sobě působí konzervačně.

 

Liquid Liver

Liquid liver je játrový extrakt, který působí jako chuťový stimulátor, přičemž představuje kompletní tekutou potravu. Představuje signál, který ryby spojují s potravou. Tekuté játra je možné používat na přelití boiliesu, pelet, PVA a podobně. Můžeme taktéž zkusit experimentovat a smíchat tekuté játra se squid koncentrátem.

 

Plum Melasa

Plum melasa není obyčejnou klasickou melasou, jak by se mohlo zdát, ale její název PLUM označuje, že se jedná o výtažek melasy s přídavkem švestky. Melasa je vedlejším produktem při výrobě cukru a v kombinaci se švestkou se její potravinový signál posouvá na jiný level. Melasu je možné používat například při vaření tygřího ořechu, kde před vařením ale i po vaření přidáme melasu. Výsledkem je nálev kombinující přírodní cukry tygřího ořechu a specifickou sladko hořkou kombinaci melasy a švestky.

 

Chilli Jalapenos

Chilli Jalapenos představuje vyluhovaný produkt extra pálivé papričky jalapenos. Tento extrakt se velmi dobře rozpouští ve vodě, což jej předurčuje na použití i ve studené vodě. Z pohledu použití zkuste přelívat Chilli Squid boilies právě tímto pálivým tekutým extraktem. Jiné použití může bát například v kombinaci s plum melasou, čímž získáme opět nový a zároveň zajímavý signál, který bude vaše nástrahy odlišovat od jiných.

 

Squid koncentrát

Squid koncentrát je vytvořen z různých typů mořských plodů. Proces výroby je zdlouhavý, přičemž jednotliví mořští živočichové probíhají procesem několika měsíční fermentace. V určité fázi je tento proces zastaven a stabilizován, aby bylo možné dosáhnout stabilního produktu. Ideální je použití tohoto koncentrátu například s boiliesem Chilli Squid.

 

Tekutá patentka

Tekutá patentka vzniká taktéž procesem fermentace, během kterého se do luhu přidá živá patentka. Samotný proces fermentace patentku postupně rozkládá a právě z toho důvodu je potřeba opět tento proces zastavit, stabilizovat, aby nedošlo k úplnému rozložení patentky. Samotný finální produkt tak stále obsahuje viditelné patentky. Tekutou patentku je vhodné použít na přelití boiliesu (vyzkoušejte třeba Spice Shrimp), do PVA mixů, nebo do vnadících směsí. Taktéž je vhodné patentku použít na typu revíru, kde se patentka přírodně vyskytuje a bude pro kapry znamenat známý a důvěryhodný potravinový signál.

 

Corn Honey liquid

Corn Honey tekutina vzniká procesem fermentace z kukuřice a ve výsledku se následně stabilizuje, aby produkt dále nepracoval. Kukuřice není přirozenou potravou kapra, ale je používána jako návnada a nástraha téměř na všech revírech, kterou rybáři používají už desetiletí a ryby jsou tak na ni zvyklé. Je tedy běžné, že se s ní ryby potkávají a její signál identifikují jako potravu. Koncentrát se může používat do kukuřice, do method mixu, nepřelívání kukuřičných pelet nebo boiliesu. Může také sloužit jako základ pro vytvoření sladkých aminokomplexů.

I když se v případě tekutých potrav jedná o přírodní produkty, které mohou do jisté míry dále pracovat, a kde přírodní suroviny taktéž mění svou jakost, myslete na to, že částečná změna barvy nebo nafouknutí lahvičky nejsou znakem expirace nebo znehodnocení.

Miroslav Fečko

article img

Další články

article img

Lov v korytě řeky

30. 9. 2018

Léto je tu a u vody je hodně živo. Jsou dny, kdy není šance si sednout na pohodové fleky, jako jsou tišiny a jiná přístupná místa. Ale některá místa jsou přesto pořád volná. U nás to jsou místa, kde je koryto řeky hned u břehu. Silný proud a nepohodlný břeh je asi důvod, že jsou neobsazeny. Díky tomu si myslím, že právě tahle místa vyhledávají zkušené ryby. Nejsou tu ve stresu z vlasců a mají tu dostatek kyslíku a přirozené potravy. Právě těmto místům se rád věnuji od léta do pozdního podzimu.

article img

Raz dobrá, raz zlá!

19. 9. 2018

V súvislosti s rybolovom na Liptovskej Mare sa kedysi vravievalo, že ak Mara dáva tak dáva poriadne, a ak berie tak berie tiež poriadne. Možno to nie je ani tak typické práve pre Liptovskú Maru, ale skôr je to niečo, čo sa prirodzene prejavuje pri opakovaných návštevách jedného revíru. Príležitostné návštevy akoby naplno neodkryli všetky možné stránky tej ktorej vody a my tak poznáme revír iba obmedzene. Revír Sahara...

article img

Jak na solidní PVA

11. 8. 2018

PVA různých druhů a typů se pro mnohé z nás stalo neoddělitelnou součástí rybolovné metody. Ve většině případů se však pravděpodobně jedná o použití PVA punčochy. Použití pevných PVA pytlíků, tzv. solid bag není až tak běžnou a v našich podmínkách používanou záležitostí. Do jisté míry je to evidentní i u samotného názvu, kde slovenská / česká verze názvu této prezentace není tak používána jako právě anglický název solid bag. I z toho důvodu si dovolím v průběhu tohoto článku používat pojem solid bag.

Článků celkem: 144